Радев: Основното предизвикателство пред света е глобалният военен конфликт

iskoisko
iskoisko 19/09/2023 7 Views

Tuesday 19 September 2023 1:10 AM, BG

Основното предизвикателство пред света остава рискът от глобален военен конфликт и подкопаването на икономическите и социални системи в световен мащаб от войната в Украйна. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Ню Йорк. Държавният глава ръководи българската делегация и представя страната ни в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Днес президентът участва в Срещата на върха за Целите на устойчиво развитие. Политическият форум на високо равнище е под егидата на Общото събрание на ООН.

Румен Радев подчерта, че днешната среща за Целите за устойчивото развитие бележи средата на периода за постигането на амбициозните цели, насочени към ускоряване на развитието в социален и икономически план при едновременно запазване на усилията за опазване на околната среда и поставени още през 2015 г. Президентът цитира и думите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че само 15% от тези цели ще бъдат изпълнени, ако няма промяна в подходите.

„Една огромна част от тях са в застой, а при други има чувствителен регрес“, заяви държавният глава и посочи, че причините са в застъпващите се кризи: COVID-19, енергийната криза, военните конфликти и промените в климата. По думите му това оказва негативно влияние върху общото икономическото и социално развитие, бедността и здравеопазването.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x